torsdag 4. juni 2009

Globalisering

Norskoppgave
Sondre Ueland Fjeld

” Skriv et leserinnlegg om globaliseringens påvirkning på det norske språket. Er det slik at globaliseringen også truer det norske språket?”


b)
dette innlegget skal du argumentere med fordelene av at norsk språk blir påvirket og globalisert.

Dør Språket?
Verden forandrer seg hver dag. Språket og kulturen forandrer seg altså den globaliseres det er vanskelig og stoppe denne globaliseringen. Det som er mulig er jo å setter lover som Island har gjort. Her er et lite sitat fra Norsk Skoleforum ” følge artikkelen "Verner om sitt språk" i VG fra 20. august 2005, er det islandske folk svært lite tolerante når det gjelder "overtramp" i språket. Deres språkpolitikk blir regulert av over 19 lover, og en risikerer stor protest og ståhei hvis en nytter et fremmedord i offentlig rom. En kan ikke komme med "Internett" eller "e-post" i Island; det heter "netid" og "tölvupóstur". Oss utenforstående kan kanskje lette litt på smilebåndet av denne stramme språkdisiplinen, men kan det hende at islenderne har forstått noe som vi nordmenn ikke har? Kan det tenkes at de gjør dette ikke bare for å verne om språket sitt, men også å beholde resten av det særegne i kulturen deres?

Det går kaldt nedover ryggen til mange islenderne når hører noen si at de skal ha "take-away". Det er selvsagt "aktu taktu" det heter!”
Dette viser bare hvor redde folk egenlig er om at verden skal bli til ET. Er det snakk om bare noen år eller snakke vi om mange hundre år før verden snakker det samma språket og alle har samme relgiom? Hvorfor ikke? Hva er det som skremmer folk?
Språket og Kulturen er jo landets identitet, hvem vil vel ikke ha sin egen identitet. Jeg tror de aller fleste menneskene i verden har et lite ønske om å skille seg ut fra alle andre mennesker.

Mine tanker om at språket vårt blir globlisert er veldig delte, jeg mener det er positivt men også negativt. Det er mye vi kan lære av andre som kan være lurt å ta med inn i språket vårt, men også inn i vår kultur. Her er noen positive meninger om at språket blir globalisering:http://www.blogger.com/img/blank.gif
- Alle snakker det samme språket
- Folk forstår hverandre
- Ingen kan unskylde sei for at komunikasjonen var dårlig
- Slepper dubbing
Men her er noen negative sider:
- Folket mister sin identite


Her er linken fra youtube, og klippe handler om hvordan språket har globalisert seg.
Jeg mener at språkets globalisering har mangen positive sider. Hvor mye bedre er det ikke vist du kan gå i en butikk i Frankrike eller Vietnam og spør etter noe og mannen/kvinnen bak disken forstår deg og dere kan ha en dialog sammen uten komunikasjons problemer? Globaliseringen er og blir noe vi kan springa fra. Vi kan sinke den, men ungå den er umulig.

Ingen kommentarer: