torsdag 4. februar 2010

Kirke besøk

Vi var tirsdag den 02.01.2010 i den katolske kirken St.Svithun. Her traff vi en sogneprest med navnet Per.
Han gikk gjennom hva katolikker gjør når de kommer inn i kirken, hvordan de hadde deres gudstjenester. Og gjennerelt om hvordan den vanelige livet for en katolikk var.

Han nevnte også forskjellene mellom de forskjellige kirkesamfunnene.
Det som overrasket meg mest var under nattverden, det brøde og vinene som blir igjen, blir ikke kastet. Det blir lagret i et hellig skap, og grunnen til dette er fordi under "sermonien" der presten gjør vinen og brødet om til jesus blod og legme, blir det virkelig jesus blod og jesus legme i følge katolikkene. Derfor kan man ikke kaste vinen og brødet. Men i den norske lutherske kirke er det bare symbolsk at brødet og vinen blir om. Dette er jo en av de store forskjellene mellom katolikkene og den lutherske kirke.

Under den katolske gudstjensete blir det mer bruk for kroppen. De kneeler mye mer en det de gjør i den lutherske kirke, de har mer fokus på kunst og bilder, de har mer fokus på sang. Mye av det samme i den lutherske men i mindre grad.

Vi har også såkalte "synde" boksen. Her katolikkene går og skrifter om sine synder. Her kan de få sin benådelse eller letter kalt tilgivelse fra presten, men de får bare tilgivelse vist selv sier de angrer på sin synd.
Det som er veldig spesielt det er at presten har 100% taushetsplikt altså det vil si, kommer en og synder om at han har drept en person, så KAN ikke presten si noe til politiet eller skaffe andre folk som kan hjelpe denne personen, han har rett og slett 100% taushetsplikt. Men presten vil prøve og få personen frivillig til å snakke om dette på kontoret eller utenfor skrifte boksen og da har presten lov til å skaffe hjelp til denne personen. Viktig og få med at presten også prøver å få synderene til å gjøre opp for seg.

Jeg vil konklkudere med at dette var veldig spennende og få høre hvilke meninger og hvor sterkt troen er hos katolikker. Jeg selv syndes at det med vinen og brødet blir litt i overkant, og mener det heller er et symbol på jesus blod og legme. Men jeg menner heller ikke at det finnes noe fasitt svar på det. Folk må få tro på det de vil og ha sine egne meninger.

1 kommentar:

Arne Reidar Hæåk sa...

Du har gitt en grei oppsummering av det viktigste fra besøket. Når det gjelder sang, tror jeg ikke det er noen spesielle forskjeller. Det er mye sang i forbindelse med gudstjenester i lutherske kirker.