onsdag 3. mars 2010

Tradisjon og Modernitet

Oppsummeringsspørsmål s. 208: 1-4, 6, 8, 9, 12-15, 17

1) Tradisjonalisme - Formen er det viktigste kjennetegnet; den tradisjonelle kulturen bryter ikke bevist med de eksisterende utryksformene, men bruker dem og utvikler dem videre.
Modernitet/det moderne prosjektet - innholdet er det viktigste kjennetegne; Modernitetens kultur utrykker troen på at vår egen fornuft kan skape framskritt for verden og frigjøring for menneskene.

2) Det som kjennertegne nyrealismen fra de første 10årende av 1900-tallet er: at forfatterene skrev om samfunn og mennesker i en tradisjonel, realistisk form.

3) En dannelsesroman følger en persons utvikling, hvordan en person blir dannet av omgivelser, opplevelser, reiser, møter med andre mennesker osv.

4) Sigrid undset skrev i hovedsak imot det moderne prosjekt, ved at hun var for kirkens autotet og mannsdomert samfunn. Men hun er for at folk skal følge sine egne drømmer, som er overens med det moderne prosjekt.

6)Debatten handler om Knut Hamsun og hans forhold til Nazismen.

8)Stridsspørsmålene i kulturdebatten, var syn på psykoannalysen, syn på moral og oppdragelese og syn på kristendom og kirke.
Nordal Grieg var en av de radikale.

9) Dikt i tradisjonel form som handler om almennmenneskelige temaer som livet, døden, kjærligheten, naturen, lengselen, sorgen og gleden.

12)"Helvettes" debatten var en debatt i 1950-årene som handlet om ikke mindre en helvette. Det handlet om at de ikke ble enige om hva helvette var, hvordan du kom til helvette og hvem som kom der. Mykledebatten handlet om pornografisk bruk innen litteraturen.

13) Jens Bjørneboe engasjerte seg i saker hvor han mente at uskyldige var dømt, men han skrev og om hvordan samfunnet driver mennesker inn i ondskap og undertrykkelse.

14) Hippie kulturen er kjent for blandt annet sitatet "Make love, not war". De var en gruppe mennesker som imot krig, de angrep politikken og livstilen til den etablerte voksenverden. Musikken hadde også en stor rolle.

15) En rekke ungdomsgrupper som punk og hippie samt studenter rundt i verden skapte politisk engasjemang, de var imot et autoritært samfunn.

17) Skittenrealismen var en periode hvor forfattere skriver om negative ting med livet, de bruker tristhet, vold, ensomhet og psykologisk svake. Forfattere som skrev skittenrealismen var: Jonny Halberg, Kyrre Andreassen, Levi Henriksen og Pål Sletaune.
Skrivemåten var konkret og knapp samt at språket lå veldig nært talespråket.

Ingen kommentarer: