fredag 19. mars 2010

Kjønnsroller

Oppgave 2)
Skriv et blogginnlegg om dette spørsmålet: Er kjønn og kjønnsroller egenskaper og holdninger vi blir opplært til, eller kan vi snakke om at vi som menn og kvinner har noen iboende egenskaper knyttet til kjønn?


Jeg tok dette spørsmålet og stilte det til min mor og far, og lurte på hva de mente. Jeg fikk tilbake fra begge to at det var en blanding av at det var medfødt og at samfunnet spilte en rolle. Vist vi ser på genrasjoner bak over i tid, så ser vi at det var mennene som skulle arbeide og tjene penger slik at de fikk mat til familien. Og så var det morens oppgave og være hjemme i huset og passe på unger og lage mat, samt vaske opp, vaske tøy ol. Det er bevist at menn er sterkere, har mer hår et annet kjønnsorgan en kvinner, men vist vi ser på det genetiske, det som ligger i hjernen, er det forskjeller der? Er kvinner medtfødt slik at de er bedre til og passe barnene, rydde og vaske i huset, lage mat og har bedre omsorg over mennesker? Er det sånn menn er bare flinke til og jobbe og skaffe penger, men er dårlig på hjemmebane?
Jeg tror at menn er like flinke til å lage mat, passe på huset og har like god omsorg over barnene som kvinnene, men vist vi ser nærmere på hva forsker Simon Baron Cohen har funnet ut så kan det se ut som at kvinner er bedre til å forstå barnas problemer en hva mennen kan. Simon Barone Cohen har kommet fram til at desto mer testosteron et mennesket har i seg, desto ”dårligere” til å forstå andres følelser. Og det er bevist at menn har mer testosteron en kvinner. Så kansje det ligger litt i at kvinner er bedre å ta vare på barna i den forstand at de forstår barna vist de har noe de sliter med eller gjør det det? Men dette betyr ikke at mannen ikke er like glad i barna, tvert imot, det ligger i blodet at menn sin oppgave er å passe på familien og derfor har de et sterkt bånd knyttet til barna.

Så viser alle disse tingene til at menn og kvinners valg av yrker og interresser er bare samfunnet som har gjort det slik, at menn velger ingeniør og andre fysiske yrkene, mens kvinner velger det sosiale som sykepleier ol?
Det som er veldig artig og se på, er Camilla Schreiners (Forsker ved naturfagesentere, UIO) prøve resultater. Hun hadde gjort en prøve i mange forskjellige land i verden, og den gikk ut på hva ville kvinner studere og drive med. Resultate viste at desto mer likestilt landet er desto mer ville de jobbe med det ”typiske kvinne yrke” som sykepleier og innen for barn og omsorg. Og desto mindre landet var likestilt, ville flerne kvinner jobbe med data ol.
Så det som staten og folk håpte på når likestillings loven ble vedtatt, at kvinner og menn skulle få like interresser, vises og ikke stemme. Hva er det som gjør at kvinner ikke velger ingeniør ol når de har mulighet til dette? Og hvorfor velger ikke menn å jobbe innenfor omsorg? Er det sånn at samfunnet er blitt slik at vist en mann velger og jobbe som sykepleier, frisør, at han da vil bli sett som ”feminin”? At vist en kvinne velger og bli oljeborer eller anleggsarbeider blir sett på som ”mannedame”? Jeg tror samfunnet har mye og si, at samfunnets utvikling i mangen år har gjort at det har blitt slik. Vi ser og i dag at skolen blir mer lagt opp til jentene slik at de har større mulighet for å kunne utføre og studere det ”typiske” manns yrket. Og jeg tror det er derfor vi ser i nyere målinger at jentene kommer sterkere fram på studiere innenfor ingeniør og innen for olje, at vi ser en økning innen for disse yrkene. Grunnen til at resulateter er blitt slik som de er nå til dags, er det at samfunnet legger opp læringen til jenter, og derfor detter guttene tidligere og oftere ut fra utdanninger pga at læringen er lagt opp til kvinnens behov.

Jeg spurte en vennine av min mor det samme spørsmålet som jeg er blitt stilt; Er kjønn og kjønnsroller egenskaper og holdninger vi blir opplært til, eller kan vi snakke om at vi som menn og kvinner har noen iboende egenskaper knyttet til kjønn?
Hun mente at mye av dette at kvinner velger yrker innen for barn og omsorg, og menn innen for ingeniør ol er genetisk. Kvinner og menn er bygd opp forskjellig, ikke bare uten på, men også inne i hjernen. Hun mente at gutter hadde en annen måte å se ting på, altså de såg i ”3D”. Derfor mente hun at menn var bedre innenfor matematikk, og derfor ble ingeniør fordi de såg og forstod dette bedre en kvinner. Kansje det stemmer vist man ser på resultatet av en forskning som ble gjort av forsker Simon Baron Cohen. Han tok barn som bare var 1år gammelt, og holdt to bilder forran dem. Det ene bilde var det noe mekansik mens det andre var det et ansikt eller noe lignene. Resultate viste at guttene såg lengre på bilde med det mekansike en jentene gjorde, så kansje det ligger noe i venninen til min mor sa ”at gutter ser det i 3D, de forstår det bedre, og derme synes de det er mer interrissant”. Dette var og ganske lik en annen test som en norsk professor ved det norske rikshospitalet med navnet Trond Diset. Han tok unger i ung alder, satte dem på en matte hvor han hadde lagt ut en del typiske ”gutte” leker, ”jente” leker og såkalte ”nøytrale” leker. Hans resultat viste til at gutten gikk mest bort til gutte lekene mens jente valgte jente lekene. Innenfor omsorg og barn krever det at man har tungen rett i munnen, her er det mye som skjer på en gang. For eksempel jobber man som sykepleier må man ha kontroll på de syke, hva de trenger, hvilke medisiner vær enkelt pasient trenger ol. Venninen til min mor mente at kvinner brukte en annen del av hjernen en menn, og denne delen av hjernen var denne delen som gjorde kvinner istand til å gjøre og huske mangen ting på en gang. Det sies jo at menn ikke kan gjøre mer enn en ting om gangen. Og kansje det ligger noe i det, kansje kvinner er litt ”blekkspruter” de har muligheten og kan gjøre flerne ting på en gang, og derfor passe disse yrkene bedre til kvinner enn menn.
Når min søster var yngre altså rundt 2 – 5 års alderen, lekte hun aldri med dokker. Hun nekte å gå med kjole. Hun gjorde ikke de typiske jente tingene. Hva var grunnen til dette? Dette var lenge før hun fikk innflytelse fra omverden. Det var ikke før i senere tider hun valgte å gjøre de typiske jente tingene.

Kilder:
http://www.nrk.no/nett-tv/hastighet.aspx?retururl=http%3a%2f%2fwww.nrk.no%2fnett-tv%2fklipp%2f613426%2f

Skrevet av Sondre

Ingen kommentarer: